Kuchnia

makarony, kluski, pierogi

PIECZONE PIEROGI

składniki na 50-60 sztuk:

ciasto:

500g mąki + odrobina do podsypywania

7g drożdży instant (lub 25g drożdży świeżych w zaczynie)

2 jajka

50ml oleju rzepakowego

200ml maślanki

szczypta soli

1 łyżeczka cukru

1 płaska łyżeczka kurkumy (niekoniecznie - dodałam ją, aby ciasto było żółciutkie)

1 rotrzepane jajko do posmarowania przed pieczeniem

opcjonalnie: prażone pestki dyni bez skórki do ozdoby

farsz:

500g dyni (ważonej po odrzuceniu pestek i bez skóry)

2 czerwone papryki

2 średnie cebule

2 pomidory oparzone i obrane ze skórki

1/2- /3 szklanki czerwonej soczewicy

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

odrobina ostrej papryki (dałam pół płaskiej łyżeczki jalapeno w płatkach)

3 łyżki oleju
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation