Kuchnia

zupy

Tajska zupa z kurczakiem i warzywami

500-600 ml bulionu drobiowego
400 ml mleka kokosowego
150 g fileta z kurczaka
1 marchewka pokrojona w słupki
3 małe pieczarki
8 różyczek brokuła
1/2 puszki kukurydzy
4-centymetrowy korzeń imbiru
3 ząbki czosnku
1 szalotka
1 papryczka chilli
1,5 łyżeczki kurkumy
1 łyżka stołowa mielonej kolendry
2 łyżki stołowe sosu sojowego
1 łyżka stołowa sosu rybnego
sok z 1/2 limonki
1 łyżka oliwy do smażenia

mbir, szalotkę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Wszystko umieszczamy razem z oliwą w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Chwilę smażymy, dodajemy kurkumę, kolendrę i jeszcze podsmażamy, aby wydobyć aromat przypraw.

Dodajemy kukurydzę, marchew, brokuła, pokrojone w plastry pieczarki oraz sos sojowy i sos rybny. Obsmażamy warzywa przez około 10 minut. Następnie dolewamy gorący bulion oraz mleko kokosowe. Gotujemy chwilę i dodajemy kurczaka pokrojonego na małe paseczki. Całość grzejemy na wolnym ogniu, aż mięso i warzywa zmiękną.

Po skończeniu gotowania dodajemy sok z limonki. Zupę podajemy ze szczypiorem oraz papryczką chilli. Jeśli jest za mało słona, doprawiamy jeszcze sosem sojowym. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation