Kuchnia

Kuchnia

Zupa gulaszowa

Składniki na około 1,5 l zupy:
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 300 g polędwiczek wieprzowych
- 3 łyżki oliwy
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 5 szklanek wody
- 1 mały seler
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- 3 łyżki masła
- 1 duży pomidor
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- świeże zioła - oregano, tymianek, rozmaryn, macierzanka
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 i 1/2 łyżeczki slodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka soli i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:
do 4 l garnka wlać oliwę, rozgrzać
czosnek obrać, wycisnąć, podsmażyć na oliwie
cebulę obrać, pokroić na 4-ry, dodać do czosnku, przesmażyć
polędwiczkę wieprzową pokroić w 1,5 cm kostki, dodać do garnka, obsmażyć z każdej strony - około 5-7 minut, co chwilę mieszając, żeby nic się nie przepaliło
dodać wino, przykryć i dusić tak na małym palniku około 10 minut
obrać seler, pietruszkę, marchew i ziemniaki, umyć, pokroić: seler i pietruszkę w kostkę,marchew w plasterki, ziemniaki jak na frytki
obrać paprykę i pokroić na 1,5 cm kawałki
do garnka dolać 2 szklanki wody i dodać seler i pietruszkę
na patelni obok rozpuścić masło, dodać marchew, podsmażyć około 3-4 minut, dodać paprykę, też podsmażyć, ciągle mieszając, na sam koniec dodać obranego ze skóry pomidora pokrojonego na 8-ki i posypać świeżymi ziołami, wymieszać wszystko dokładnie, podsmażyć już wszystko razem 1-2 minuty
całość z patelni przełożyć do garnka, dolać resztę wody, dodać ziemniaki i pogotować aż warzywa będą miękkie - około 15 minut
teraz dodać resztę przypraw: paprykę słodką i ostrą, majeranek, kminek, sól i świeżo zmielony pieprz, zagotować
podawać gorącą, zupa ma bardzo gęstą konsystencję, jest konkretna i pożywna
[http://mojetworyprzetwory.blogspot.com]
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation