Kuchnia

Naleśniki pomidorowe

Zupa porowo-kokosowa z zieloną soczewicą

1 1/2 szkl. zielonej soczewicy, dokładnie opłukanej*
4 szkl. bulionu warzywnego
1 duża por
1 1/2 łyżeczki curry
2 łyżeczki suszonego tymianku
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
1 1/4 szkl. mleka kokosowego**
2 łyżki soku z limonki lub cytyny
kilka garści szpinaku lub botwinki (opcja)
sól, pieprz

* soczewicę najlepiej namoczyć w wodzie przez noc, później szybciej się ugotuje
** jeśli trzymamy puszkę z mlekiem w lodówce, najlepiej wyciągnąć ją wcześniej i postawić w ciepłym miejscu, aby zbity tłuszcz się rozpuścił

Por przekroić wzdłuż i dokładnie opłukać, pokroić w pół-talarki. W dużym garnku podgrzać oliwę z oliwek, wrzucić por, cynamon i gałkę muszkatołową. Smażyć parę minut mieszając, a następnie wlać bulion, dodać soczewicę, tymianek i curry. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować, aż soczewica zrobi się miękka. Na końcu dodajemy mleko kokosowe i sok z limonki, trzymamy na ogniu kilka minut, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Do zupy pod koniec gotowania można również dodać kilka garści szpinaku lub innego zielska.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation