Kuchnia

Kuchnia

Prosty KREM Z KALAFIORA

Proste i pyszne rozwiązanie na sobotni lunch!

Potrzebujesz: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 średnią cebulę posiekaną, 500 g kalafiora, 4 szklanki bulionu warzywnego, 1 szklanka wody, świeżo mielony pieprz

W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż cebulę na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodaj kalafiora i 1/2 szklanki wody.

Zwiększ ogień, przykryj garnek i duś kalafiora przez 12 minut, aż będzie miękki. Dodaj bulion, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut bez przykrycia.

Partiami przelewaj zupę do blendera i miksuj na gładko. Odstaw na 20 minut. Zupa nieco zgęstnieje. Następnie rozcieńcz ją 1/2 szklanki gorącej wody, podgrzej i podawaj polaną oliwą z oliwek i posypaną pieprzem. Pycha!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation