Kuchnia

Kuchnia

PLACKI Z CUKINII
Składnik:

1 kg cukinii
3 czubate łyżki razowej mąki orkiszowej
3 jajka
2 cebule
100 g żółtego sera
3 ząbki czosnku
½ pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
Dodatkowo:

olej rzepakowy
Cukinie dokładnie umyć, wydrążyć miąższ i zetrzeć wraz ze skórką na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski, lekko osolić i odstawić na 20 minut. Cukinie przełożyć na sitko i dokładnie odcisnąć z puszczonego soku.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Oba składniki zeszklić z odrobina oleju na rozgrzanej patelni. Natkę pietruszki drobno posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce grubych oczkach (lub pokroić w drobną kostkę).
Cebulę i czosnek dodać do cukinii i połączyć z mąką, jajkami, natką pietruszki, żółtym serem. Masę przyprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać ok. dwie łyżki oleju, łyżką nakładać niewielkie placuszki. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu aż ładnie się zarumienią.

Smacznego:- )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation