Kuchnia

przepisowo

MOCNO CZEKOLADOWY SERNIK Z KARDAMONEM I LIKIEREM. Wersja light

Składniki na spód:
200g ciasteczek digestive
4 łyżki masła

Składniki na sernik:
100g gorzkiej czekolady
500 g sera
pół szklanki brązowego cukru/ łyżeczka stewi
4 jajka
300 ml śmietany/jogurtu
3 łyżki likieru czekoladowego
2 spore szczypty kardamonu
2 łyżka budyniu czekoladowego

Ciastka rozdrabniamy na proszek (najlepiej spisuje się robot kuchenny lub blender) i dodajemy roztopione masło. Taką masą wykładamy tortownicę, dokładnie dociskamy i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy ser. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy ser. Kiedy składniki się połączą dodajemy śmietankę i likier czekoladowy, a następnie czekoladę. Pod koniec dodajemy łyżkę budyniu czekoladowego, kardamon i pianę z ubitych białek. Masę serową wylewamy na spód z ciastek i pieczemy ok. 40 min w temp. 180C. Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation