Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ale Meksyk! - Makaron z pesto z rukoli i boczkiem

Rukola, inaczej znana jako rokietta siewna najczęściej spotykana jest między innymi w rejonach Morza Śródziemnego. To właśnie dlatego bardzo popularna jest w daniach włoskich. Podawana jest również w postaci pesto. Jako, że jest popularne we wspomnianych włoszech to rewelacyjnie sprawdza się w połączniu z makaronem. W naszym wydaniu z linguine. Jedno z najszybszych dań jakie mozna sobie wyobrazić. Szybko zblendowane składniki pesto i błyskawicznie ugotowany al dente makaron linguine. To wszystko składa sie na danie idealne dla ludzi pracy, szanujących czas, a zarazem lubiących pysznie zjeść :)


Porcja dla: 2 osób
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: ok. 10 minut

SKŁADNIKI:
makaron linguine
kilka plasterków boczku
pesto z rukoli (przepis na pesto z rukoli)
parmezan
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotuj al dente. Po ugotowaniu odlej do garnuszka trochę wody.
W czasie jak makaron się będzie gotować przygotuj pesto.

Pesto przygotuj według przepisu: Zielone pesto z rukoli
Następni pokrój boczek na małe kawałeczki (najlepiej w paseczki) i podsmaż na patelni.

Przygotowane pesto wrzuć do garnka z makaronem i wymieszaj.

Jeżeli będzie zbyt suche dolej wcześniej zachowaną wodę z makaronu.

Przełóż na talerze.
Posyp startym parmezanem i przysmażonym boczkiem.

Udekoruj listkami rukoli.

Najlepiej podawaj gorące :)



SKŁADNIKI NA PESTO Z RUKOLI:
100g rukoli (dwie duże, pełne garści)
70g orzechów piniowych lub nerkowca
80ml oliwy
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
1 łyżka sera typu parmezan
PRZYGOTOWANIE PESTO Z RUKOLI:
Rukolę zawsze warto opłukać pod bieżącą wodą aby usunąć resztki piachu i ziemi.
Nie będzie zgrzytać w zębach :)
pesto-z-rukoli
Orzeszki piniowe wsypujemy na rozgrzaną patelnię i podprażamy aby się opiekły.
Warto od czasy do czasu przemieszać.
Na patlenię nie dodajemy żadnego tłuszczu! Orzeszki muszą się podprażyć na suchej patelni.
Zamiast orzeszków pinii można również wykorzystać orzeszki nerkowca, włoskie lub słonecznik :)

Wszystkie składniki wrzuć do blendera, dodaj również podprażone orzeszki
i wszystko zmiksuj.

Miksuj tak długo, aż powstanie jednolita niezbyt gładka konsystencja.

I właściwie nasze pesto zrobione :)
Jeśli pasta będzie miała zbyt suchą konsystencję dodaj więcej oliwy.

Najlepiej podawać z makaronem,
ale smakuje równie dobrze z chrupiącą bagietką czy zwykłą kanapką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation