Kuchnia

Przepisy

Kuchnia Ilony: Sernik bez cukru

Sernik bez cukru
Składniki:
Masa

70 dkg chudego twarogu
3 jajka
płaska łyżeczka stewi
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
budyń bez cukru
ekstrakt waniliowy

Ciasto:

3 dag mąki
2 jajka
1/4 kostki masła
4 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Najpierw zagniatamy ciasto. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i ugniatamy, aż wyjdzie jednolita masa. Dzielimy i 1/3 odkładamy do zamrażalnika. Pozostałą część układamy na wysmarowanej i wyłożonej papierem blasze. Podpiekamy ok 10 minut w temperaturze 180 stopni.
W tym czasie szykujemy masę. Do miski wrzucamy twaróg, dokładamy po jednym żółtku, stewię, budyń proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Ucieramy. W oddzielnej misce ubijamy na sztywną pianę białka, po czym bardzo delikatnie mieszamy z serem.
Gotową masę nakładamy na upieczony spód, zaś górę posypujemy ciastem z zamrażalnika startym na dużych oczkach.
Pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Studzimy i zjadamy :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation