Kuchnia

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami

Składniki:
30 dag makaronu
4 jajka
50 dag pieczarek
30 dag żółtego sera
1 łyżka masła
sól, pieprz, tymianek
ewentualnie: mozzarella, czarne oliwki, kukurydza

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć. Przełożyć do większego naczynia. Jajka rozmącić w garnuszku, dodać połowę startego żółtego sera, doprawić solą,pieprzem i tymiankiem, wymieszać. Wlać od naczynia z makaronem i dokładnie wymieszać. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle do momentu odparowania wody. Wymieszany makaron z jajkami i serem przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzchu ułożyć podsmażone pieczarki. Posypać resztą żółtego sera. Jeśli ktoś chce może jeszcze posypać pokrojoną w kostkę mozzarellą i czarnymi oliwkami.
Zapiekać około 20 minut w temp 180C. Przed podaniem można polać sosem pomidorowym lub keczupem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation