Kuchnia

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Gulasz węgierski
Aby wołowina w gulaszu była miękka, musi dusić się około 1-1,5 godziny. Jeśli chcemy przyspieszyć przyrządzanie potrawy możemy użyć również wieprzowiny lub mięsa z udźca indyka.

Gulasz węgierski

1 i 1/2 kg udźca wołowego
5 cebul
1/2 kg ziemniaków
1 puszka pomidorów pelati
3 czerwone papryki
3 łyżki słodkiej papryki w proszku
3 ząbki czosnku
sól
ostra papryka
smalec do smażenia

Mięso pokrój w kostkę o boku 2 cm i oprósz solą. Cebulę obierz i pokrój w dość grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzej smalec i zrumień mięso razem z cebulą, mieszając, aby się nie przypaliło. Następnie podlej wodą i duś do miękkości ok. 1 godziny pod przykryciem. Po tym czasie dodaj paprykę w proszku, drobno posiekany czosnek i obrane pokrojone w dużą kostkę ziemniaki (małe ziemniaki mogą zostać w całości). Dopraw solą, dodaj puszkę pomidorów i duś kolejne 15 minut. Następnie dodaj pokrojoną w paski czerwoną paprykę i duś pod przykryciem, aż ziemniaki i papryka będą miękkie. Na koniec spróbuj i dopraw solą oraz ostrą papryką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation