Design

Design

Tarta z pieczarkami, serem camembert i orzechami


1 opakowanie ciasta francuskiego (275g),
300g pieczarek,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka świeżego tymianku,
1 jajko,
½ szklanki śmietanki 18% do sosów,
1 opakowanie (120g) sera camembert,
1 garść orzechów włoskich,
1 łyżka oleju,
sól i pieprz

Ciasto francuskie lekko rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, przycinając nadwyżki i ewentualnie doklejając, gdzie potrzeba. Spód gęsto ponakłuwać widelcem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 15 minut, aż ciasto zacznie się rumienić. Gdyby spód zanadto się wybrzuszał albo boki zaczęły spływać, można, dociskając łyżką, przywrócić ciastu pożądany kształt.
Pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na oleju. Smażyć, aż soki, które puszczą pieczarki wyparują i grzyby zaczną się rumienić. Doprawić solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i tymiankiem.
Jajko roztrzepać w kubku razem ze śmietanką.
Pieczarki wyłożyć na zapieczony spód i zalać jajkiem ze śmietanką. Na wierzchu poukładać plastry sera camembert i posypać orzechami. Oprószyć pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.
Tartę włożyć do piekarnika i piec w 200 stopniach ok. 20-25 minut, aż jajko się zetnie, ser rozpuści, a ciasto ładnie zrumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation