Nauka i natura

Zdrowo

Jedz kolorowo: Syrop i nalewka z pędów sosny (sosnówka) – 3 wersje
Jeden litr świeżo ściętych, młodych pędów sosny umieścić w pięcio litrowym słoju i zasypać 1 kg cukru. Słój ustawić w miejscu dobrze nasłonecznionym do czasu rozpuszczenia się całego cukru. Zlać uzyskany syrop i zmieszać go z 1 litrem przegotowanej, gorącej wody a następnie dodać 2 litry spirytusu 96% i odstawić na okres 4 dni. Po upływie tego czasu nalewkę zlać i przefiltrować przez gazę lub bibułę filtracyjną, rozlać do ciemnych butelek i szczelnie zakorkować. Odstawić do leżakowania na okres minimum 6 miesięcy aby uzyskała pełnię swoich właściwości leczniczych . /Źródło: „Zioła w nalewkach leczniczych” Mateusz Emanuel Senderski/.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation