Kuchnia

koktajle

Drink z pieprzem, który oczyszcza ciało i podkręca spalanie tłuszczu / pij rano! -

Receptura koktajlu z pieprzem Cayenne powstała w 1941 roku. Przepis stworzył Stanley Burroughs, ówczesny ekspert z dziedziny odżywiania, aby pomagać swoim pacjentom uporać się z wrzodami.

Początkowo rekomendowano spożywanie go w ramach 10-dniowych głodówek w ilości nawet do dziewięciu szklanek dziennie, ale obecnie uważa się, że recepturę należy traktować jako uzupełnienie racjonalnej diety i pić rano, najlepiej zamiast kawy, ponieważ napój wykazuje także właściwości pobudzające.

Przygotuj: wodę źródlaną, cytrynę, syrop klonowy, pieprz Cayenne

Koktajl najwygodniej przygotować w słoiku masońskim. Wlej 3/4 wody, sok wyciśnięty z jednej cytryny, wysp łyżeczkę pieprzu Cayenne oraz dodaj odrobinę syropu klonowego. Zakręć słoik, dokładnie wymieszaj delikatnie nim potrząsając i... gotowe! Połaczenie kwaśnego smaku cytrusów, słodyczy syropu i pikanterii orientalnej przyprawy jest nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne.


Dlaczego warto?

Pieprz Cayenne ma działanie przeciwgrzybicze, stymuluje metabolizm, poprawia trawienie, reguluje poziom cukru we krwi oraz ciśnienie. Zawarta w nim kapsaicyna wykazuje działanie antynowotworowe - badania dowodzą, że pobudza komórki rakowe do samozniszczenia, nie uszkadzając przy tym tych zdrowych.

Sok z cytryny to natomiast bogactwo witamin, wyjątkowe właściwości antybakteryjne oraz oczyszczające nerki. W połaczeniu z niskokalorycznym i prozdrowotnym syropem klonowym smakuje delikatniej niż bez cukru.

Wodę cytrynową z pieprzem Cayenne i syropem klonowym regularnie pije między innymi Beyoncé. Zgodnie z zaleceniem swojego dietetyka, napój spożywa przez słomkę, aby zawarte w cytrusach kwasy nie uszkodziły szkliwa zębów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation