Kuchnia

SZPARAGI

Zasmażana gruszka ze szparagami, orzechami oraz serem pleśniowym

Potrzebujesz:

1 gruszka
szparagi, mała garść
orzechy włoskie, mała garść
świeży rozmaryn, 1 łyżka
oliwa z oliwek
ser pleśniowy
roszponka, dwie garście

Do polania:

2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka balsamic vinegre
szczypta pieprzu cayenne
1 łyżeczka miodu
pieprz do przyprawienia

Sos przygotuj w małym kubeczku mieszając wszystkie składniki.

Gruszkę przecinamy wzdłuż na 4 części (nie obierałam jej ze skórki), pozbywamy się pestek. Na patelni wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek dodajemy rozmaryn i gruszkę, smażymy na średnim ogniu przez jakieś 2-3 minuty. Dodajemy szparagi (wcześniej obetnij ich końce) i smażymy przez kolejne 2-3 minuty, na koniec wsypujemy orzechy włoskie i wszystko razem smażymy przez kolejną minutę lub dwie.

Na talerzyku układamy roszponkę, na to ładnie przenieść trzeba zawartość patelni (zawsze najpierw jemy oczami), posypujemy okruszkami sera pleśniowego (osobiście zawsze dodaję dużo, bo bardzo lubię, ale wystarczy kilka kawałków, które fajnie przełamią smak słodkiej gruszki). Całość polewamy przygotowaną wcześniej mieszanką. Oczywiście najlepiej smakuje podawane na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation