Kuchnia

Zapiekanki

zapiekanka miesno-ziemniaczana

1 cebula,

3 marchwie,

500 g mielonego mięsa (użyłam wieprzowego),

1 łyżka oleju,

2 łyżki koncentratu pomidorowego,

odrobina worcesteru,

500 ml bulionu,

900 g mączystych ziemniaków*,

sól,

60 g masła,

100 ml mleka

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cebulę obrać i posiekać. Marchwie obrać, umyć, pokroić w małą kostkę. Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju, mieszając. Włożyć warzywa, chwilę smażyć. Dodać koncentrat i kilka kropel worcesteru. Wlać bulion. Gotować ok. 20 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze ok. 20 minut. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki obrać, umyć pokroić w kostkę. Gotować ok. 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. Rozgnieść z masłem i mlekiem na puree. Przełożyć do szprycy i wycisnąć na mięso. Zapiekać ok. 25 minut. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation