Kuchnia

Zapiekanki

rustykalna kuchnia - cooking at home: Zapiekanka wiejska

Receptura na 4 porcje:
1 kg mielonej wołowiny
2 - 3 łyżki oliwy do smażenia
2 duże cebule drobno posiekane
3 marchewki pokrojone na plasterki lub kostkę
4 ząbki czosnku drobno posiekane
1 szklanka zielonego groszku 9 może być konserwowy)
1 łyżka pomidorowej pasty (koncentrat)
1/2 szklanki bulionu
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
2 łyżek oliwy + 2 łyżeczki maki pszennej

Ziemniaczany wierzch:
1 kilogram ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę lub tłuczonych
200 ml mleka
30 g masła miękkiego
200 g startego żółtego sera

natka pietruszki do dekoracji i dla zdrowia :)

Na rozgrzanym tłuszczu usmaż mięso do zrumienienia. Dodaj marchewkę, groszek, cebulę, pastę pomidorową, bulion, liść laurowy, czosnek oraz przyprawy i podduś do miękkości, czyli ok 20 - 30 minut. Pod sam koniec duszenia, wrzuć posiekany tymianek. W małej miseczce zrób pastę z 2 łyżek oliwy i 2 łyżeczek mąki. Posłuży do zagęszczenia potrawy, więc dodaj na samym końcu do gotującej masy.

Ziemniaczana "pierzynka" powstanie poprzez dodanie do gorących tłuczonych ziemniaków wszystkich podanych składników i dokładne ich wymieszanie.

Teraz w naczyniu żaroodpornym lub garnku żeliwnym (bez plastykowych elementów), na dnie równomiernie rozłóż mieszankę mięsa i warzyw, a na wierzchu rozsmaruj puree ziemniaczane. Możesz jeszcze ziemniaki posypać startym serem.

Zapiekaj w gorącym piekarniku 220*C / 430*F, aż ziemniaczana skorupka się zrumieni, czyli przez około 15 minut, jeśli planujesz zapiekać jeszcze ciepłe mięso i ziemniaki, i 30 - 45 minut, dla zapiekanek przygotowanych wcześniej i schłodzonych.

Pysznego obiadu :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation