Kuchnia

DIETA

Łosoś w kremowym sosie pomidorowym

500g filetu z łosia
Marynata:
sól morska
świeżo zmielony pieprz kolorowy
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta kurkumy
szczypta mielonego imbiru
Sos:
320ml gęstego przecieru pomidorowego
190ml śmietany 18%
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka mielonego kminu
szczypta pieprzu cayenne (możesz dać więcej, jeżeli lubisz „na ostro”)
2 liście laurowe
1,5 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oleju
ewentualnie koperek do posypania

Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty wsyp do torebki foliowej (ja używam woreczków do zamrażania). Następnie włóż do niej pokrojonego w dość dużą kostkę łososia. Torebkę zakręć szczelnie i dokładnie obtocz rybę w przyprawach. Odstaw na godzinę do lodówki.

W międzyczasie przygotuj sos. Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wylej sos. Gotuj przez około 10 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie dodaj zamarynowaną rybę i duś przez około 4-5 minut.

Zaufaj mi i podawaj łososia z ryżem. Idź krok dalej i do ryżu dodaj kurkumę i szczyptę cynamonu (na jedną torebkę ryżu potrzeba 1 łyżeczkę kurkumy i szczyptę cynamonu).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation