Sport i fitness

Fitness

Serowa zebra 145 kcal - 100 g

Składniki (na tortownicę 18 cm):
- 2 jajka
- 250g chudego twarogu (w temp. pokojowej)
- 200g naturalnego serka homogenizowanego (w temp. pokojowej)
- 2 czubate łyżki budyniu waniliowego
- 2 czubate łyżki budyniu czekoladowy
- 1 płaska łyżka kakao
- 0,5 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki miodu
- 4,5 łyżeczki stewii

Wykonanie:
Sery dobrze wymieszać (w miarę możliwości), najlepiej mikserem. Dodać jajka i miód. Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać: budyń waniliowy, cukier waniliowy oraz 1,5 łyżeczki stewii, do drugiej: budyń czekoladowy, kakao i 3 łyżeczki stewii - do części kakaowej daje więcej stewii ponieważ po pierwsze jest bardziej gorzka przez kakao, a po drugie nie chce zbytnio zabarwić zieloną stewią jasnej masy, w której i tak jest dodatek cukru waniliowego. Podzielone masy wylewam kolejno na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. 1-2 łyżki masy kakaowej nakładam na środek tortownicy, następnie na nią, też na środek, wykładam 1-2 łyżki masy waniliowej. Trzeba to robić dość powoli i nie chaotycznie, jeśli chcemy uzyskać równą zebrę i nie kapnąć przypadkiem którąś masą nie tam gdzie trzeba. Tak przygotowane ciasto w tortownicy wkładamy do innej większej formy (może być blacha od piekarnika) wypełnionej gorącą wodą. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 75 minut. Po pewnym czasie, jeśli nie chcemy by wierzch się za bardzo spiekł, tortownicę można przykryć folią aluminiową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation