Kuchnia

diabetyk

Ciasteczka czekoladowo – waniliowe dla diabetyków

Składniki na około 25 sztuk:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
130g masła
1 jajko
50g słodzika w proszku dla diabetyków (użyłam stewii)
miąższ z 1 laski wanilii (jeśli dodamy trochę więcej aromatu waniliowego, możemy pominąć wanilię)
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżka mleka
1 białko

1. Wymieszać razem przesianą mąkę, proszek do pieczenia i słodzik. Dodać miąższ z wanilii, posiekane masło i przez chwilę rozcierać placami. Dodać aromat, jajko i szybko zagnieść ciasto.

2. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao, mleko i zagnieść na jednolite ciasto. Obie porcje osobno zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.

3. Po wyjęciu z lodówki zagnieść krótko każde ciasto osobno i podsypując mąką rozwałkować je na 2 prostokąty takiej samej wielkość.

4. Jasne ciasto posmarować białkiem i przykryć je ciemnym ciastem.
Ciemne ciasto posmarować białkiem i zaczynając od dłuższego boku, zawinąć ciasta w roladę. Wstawić ją na 1-2 godziny do lodówki.

5. Następnie schłodzoną roladę pokroić na plastry o grubości około 0,5cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy.

6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 200oC) przez około 12-14 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation