Kuchnia

diabetyk

Feel Eat!: Dżem jabłkowy z cynamonem bez cukru

Prażone jabłka już robię parę lat z rzędu i zawsze się sprawdzają na szybką przekąskę! Kiedy robiłam je 4 lata temu z mamą, pasteryzowałyśmy je za krótko i część się zepsuła, dlatego teraz nauczyłam się, by robić to przynajmniej 30-40 minut, co zabezpiecza przed pojawieniem się pleśni. Jeśli jabłka są słodkie, to wcale nie trzeba dodawać cukru i się nie popsują, moje leżą w słoiczkach nawet rok!



Składniki:

8 średnich/dużych jabłek
łyżka cynamonu



Jabłka obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Dobrze jest też zetrzeć je na tartce, jeśli nie chcecie mieć większych części jabłek w swoim dżemie i zależy Wam na gładkiej konsystencji.
Słoiki wygotować w gorącej wodzie. Pod spód, garnku można podstawić metalową siatkę, by nie stały bezpośrednio na dnie garnka,bo mogą robić się ślady trudne do usunięcia.
Do gotujących się na małym ogniu pod przykryciem jabłek dodać cynamon. Będą się prażyć pod przykryciem około 30 minut.
Do wygotowanych słoików nałożyć delikatnie łyżką wyprażone jabłka. Zakręcić i pasteryzować przez około 40 minut.
Po wyjęciu z gotującej się wody postawić jabłka dnem do góry, pozostawić do wystygnięcia. U mnie ostatnie leżały w spiżarni rok i nic się z nimi nie stało. Najważniejsza jest odpowiednia pasteryzacja.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation