Sport i fitness

dieta

Składniki:

500 g mąki
100 g mąki z semoliny
25 ml oliwy z oliwek
50 ml lekko ciepłego mleka
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
7 g drożdży piekarskich instant (suchych)
Przygotowanie:

W dużej szklance mieszamy razem wodę z mlekiem.
Do dużej miski przesiewamy mąkę i semolinę, dodajemy drożdże, sól i oliwę, stopniowo dolewamy wodę, cały czas mieszając aż do uformowania miękkiego ciasta.
Ciasto przenosimy na oprószony mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być sprężyste.
Miskę myjemy i oszuszamy, przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ręcznikiem papierowym, zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie lekko zagniatamy, tak aby usunąć z niego powietrze. Ciasto jest gotowe do użycia, zazwyczaj jednak wkładamy go jeszcze raz do miski i zostawiamy na dodatkową godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Zagniatamy ponownie, dzielimy na 5, 6 części i wałkujemy na okrągłe spody do pizzy, na blacie lekko oprószonym mąką.
Jeżeli nie zużyjemy całego ciasta, można go zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation