Sport i fitness

dieta

Frittata z pomidorami i czerwoną papryką


Składniki:
2 – 3 porcje

4 duże jajka
2 pomidory
½ czerwonej papryki
4 łyżki oliwy
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 małe ząbki czosnku
2 łyżki startego sera twardego typu parmezan
sól
pieprz



Wykonanie:

Połówkę papryki przekrawamy na pół i kroimy w małe paseczki. Podsmażamy na łyżce oliwy na małej patelni przez około 7-10 minut. Od czasu do czasu mieszamy soląc delikatnie pod koniec.
W misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Pomidory kroimy w plasterki.
Pozostałe 3 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni (potrzebujemy takiej, którą możemy włożyć do piekarnika, albo po prostu odkręcić plastikową rączkę). Gdy oliwa będzie gorąca wylewamy masę jajeczną. Smażymy ją na raczej małym ogniu, tak długo aż brzeg frittaty się zarumieni. Następnie układamy na wierzchu plasterki pomidorów i paprykę.


Patelnię wstawiamy do nagrzanego piekarnika, na środkowej półce. Pieczemy około 8-10 minut. Jajka powinny być całkowicie ścięte, a pomidory i papryka podgrzeją się.

Gotową frittatę wykładamy na ogrzany talerz i kroimy jak pizzę :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation