Kuchnia

kuchnia

Rolada czekoladowa z kremem jagodowym - SKŁADNIKI:
CIASTO:
100g mąki,
100g cukru,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 jajka,
4 łyżki kakao,
50g gorzkiej czekolady,
1 opakowanie cukru waniliowego,
KREM:
250g jagód,
1 łyżeczka żelatyny,
3 łyżki gorącej wody,
6 łyżek cukru,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka wody,
250g mascarpone,
płatki białej czekolady do dekoracji
garść porzeczek do dekoracji,
Rolada czekoladowa z kremem jagodowym - PRZYGOTOWANIE:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiewamy. Czekoladę ścieramy na tarce. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodajemy sypkie składniki oraz czekoladę i mieszamy całość łyżką aż do połączenia składników, nie dłużej. Masę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach około 10-12 minut. Po tym czasie roladę szybko przekładamy na ściereczkę, spodem do góry, odklejamy papier i ciasto zwijamy razem ze ściereczką. Odstawiamy do ostygnięcia. Jagody płuczemy i przekładamy do garnka. Dodajemy cukier i na małym gazie podgrzewamy aż do rozpuszczenia się cukru. Wówczas dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody i mieszamy. Całość zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach gorącej wody i mieszamy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Do miski wykładamy stężałą masę i mascarpone, miksujemy. Roladę rozwijamy, smarujemy kremem i ponownie zwijamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation