Kuchnia

kuchnia

Dżem dyniowo - pomarańczowy


3 kg dyni po oczyszczeniu zostało mi 2,5 kg
2 pomarańcze 500g
200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ewentualnie cytrynowej
1 szklanka cukru białego
1/2 szklanki cukru brązowego
1 kg kwaśnych jabłek
2 łyżeczki agaru
1/2 szklanki wody


Pomarańcze sparzyć i zetrzeć skórę na talerzyk, obrać z białej skóry i wy filetować z błon. Dynię oczyścić z miękkiego miąższu i skóry, pokroić w grubą kostkę podlać wodą i dusić pod przykryciem wraz z kawałkami pomarańcza. Gdy dynia będzie już miękka zdjąć pokrywkę i zmniejszyć gaz i odparowywać co jakiś czas mieszając. Zmiksować blenderem i gotować na małym ogniu, a w międzyczasie oczyścić jabłka i pokroić na małe kawałki wsypać do dyni dodając równocześnie cukier, agar i otarta skórkę z pomarańczy gotować do odpowiedniej gęstości. Pod koniec gotowania dodać Kandyzowaną skórkę pomarańczową - wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Prze łożyć do słoiczków i pasteryzować ok 15 minut od zagotowania, wyjąć odwrócić do góry dnem i tak pozostawić do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation