Kuchnia

Przepisy - zdecydowanie do powtórzenia

Keftedakia - aromatyczne greckie klopsiki z piekarnika

czas przygotowania: 25 min. + 1 godz. chłodzenia masy na klopsiki + 40 min. pieczenie

Składniki:

500 g mielonej wołowiny
1 duża cebula, posiekana
75 g posiekanej świeżej mięty (duży pęczek)
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżka ouzo (lub 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub pomiń)
1 jajko
60 ml oliwy
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
mąka do obtoczenia

Przygotowanie:

Do miski włóż wołowinę, cebulę, miętę, kmin, ouzo, jajko, ocet, bułkę tartą i 2 łyżki oliwy. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Wyrabiaj masę dłonią przez 5 - 10 minut, aż składniki się dobrze połączą. Przykryj miskę folią plastikową i wstaw masę do lodówki na co najmniej godzinę.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (górna i dolna grzałka). Blachę wysmaruj olejem lub oliwą.
Wyjmij masę z lodówki i uformuj z niej klopsiki - pomaga zwilżanie dłoni wodą. Klopsiki powinny być małe - wielkości orzecha włoskiego lub piłeczki ping-pongowej. Każdy klopsik obtocz w mące i umieść na blasze.
Zwilż każdy klopsik oliwą, aby nie stał się suchy w czasie pieczenia. Możesz użyć do tego pędzla kucharskiego lub też spryskać klopsiki oliwą w spreju.
Wstaw klopsiki do piekarnika na 30 minut, obróć je w połowie pieczenia. Następnie przestaw tryb piekarnika na opiekanie i opiekaj klopsiki, aż staną się rumiane (5-10 minut). Podawaj na ciepło lub zimno, polane sokiem z cytryny lub z sosem tzatziki.

Uwagi:
Jeżeli chcesz, możesz oczywiście usmażyć klopsiki na oliwie. Przygotuj je według etapów 1-3, po czym usmaż.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation