Kuchnia

Przepisy - zdecydowanie do powtórzenia

AROMATYCZNE POLĘDWICZKI CYNAMONOWE z pomarańczą

porcja dla 2 osób

300 g polędwicy wieprzowej
sól i pieprz
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki oliwy
1/2 łyżeczki kuminu
4 łyżki brązowego cukru
tabasco (do smaku)

2 pomarańcze
2 łyżki jagód goi
1 łyżka rodzynek
2 szklanki białej kapusty
4 łyżki jogurtu bałkańskiego
1/2 łyżeczki płynnego miodu
2 łyżki soku z cytryny
szczypta chili w proszku
1/4 łyżeczki kuminu

Polędwicę pokroić w plastry i zamarynować w oliwie z cynamonem, kuminem, cukrem i tabasco. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.

Jedną pomarańczę pozbawić skóry i pokroić w plastry, z drugiej wycisnąć sok. Poszatkowaną kapustę wymieszać z rodzynkami, jagodami goi, jogurtem, miodem i przyprawami. Odstawić na 15-30 minut, żeby zmiękła i nabrała smaku.

Polędwiczki smażyć na patelni pokrytej odrobiną oleju po 3 minuty na każdej ze stron. Zdjąć z patelni, ułożyć obok surówki z kapusty i plastrów pomarańczy. Na patelnię wlać sok wyciśnięty z pomarańczy. Zagotować i lekko zredukować. Polać sosem polędwiczki i plasterki pomarańczy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation