Kuchnia

Przepisy - zdecydowanie do powtórzenia

Smażony ser halloumi z figami i sosem cytrynowo-miętowym


180 g sera halloumi
1 łyżka oliwy do smażenia
1 duża lub 2 małe figi, przekrojone na połówki
kilka liści rukoli
1 łyżka orzeszków piniowych, lekko podprażonych

sos cytrynowo-miętowy:

2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki dobrej oliwy
skórka z połowy cytryny, świeżo starta
1 łyżka mięty, pokrojonej w cienkie paseczki
szczypta soli

Wymieszaj składniki sosu.

Ser pokrój w plastry o grubości jednego centymetra. Oliwę rozgrzej na patelni do średniej temperatury i obsmaż ser z obu stron, aż uzyska ładny, złotobrązowy kolor. Przełóż na talerz, polej sosem i posyp orzeszami.

Podawaj z rukolą i przekrojonymi na pół figami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation