Kuchnia

Kulinarne

Przepis na domową mieszankę tandoori masala
•2 lyzki zmielonych nasion kolendry (Dhaniya)
•1-2 lyzki mielonego kminu rzymskiego (Jeera)
•1 lyzeczka cynamonu (Dalchini/Taj)
•1 lyzeczka zmielonych goździkow (Laving)
•1lyzeczka mielonego imbiru (Adrak)
•1 lyzeczka czosnku w proszku (Lasun)
•1 lyzeczka zmielonego czarnego pieprzu
•1 lyzeczka zmielonego kardamonu (Elaichi)
•1 lyzeczka sproszkowanej chili
•1 lyzeczka sproszkowanej papriki
•1 lyzeczka pieprzu kajenskiego
•1 lyzeczka zmielonej kozieradki (Methi)
•1 lyzeczka kurkumy (Haldi)
•½ lyzeczki soli (Nimak)
•1/2 lyzeczki startej galki muszkatalowej(Jaiphal)
Przypraw nie prażymy jak w przypadku tikka masala tylko po prostu mieszamy ze soba. Taka przyprawa jest bardzo ostra i mozna nia z powodzeniem uzywac do większości dań na ostro, a połaczona z odrobina oliwy z oliwek może słuzyć do jako rub ( pomada) do dań z grilla.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation