Kuchnia

Kulinarne

Niemiecka sałatka ziemniaczana

Niemiecka sałatka ziemniaczana
z sosem majonezowym, korniszonami i boczkiem
2 duże porcje

400 g ziemniaków (4-5 niedużych)
75 g korniszonów (4-5 małych), pokrojonych w plasterki
75 g boczku wędzonego, w cienkich plasterkach pokrojonych w paski

sos majonezowy:

½ szklanki majonezu
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżka chrzanu
1 łyżka musztardy Dijon
¼ szklanki zielonej cebulki, posiekanej + trochę do posypania
1 łyżka koperku, grubo posiekanego + trochę do posypania
sól i pierz, do smaku
opcjonalnie: zalewa z korniszonów, do smaku

Ziemniaki , wyszorowane i nieobrane, ugotuj do miękkości w dużej ilości mocno osolonej wody. Gdy lekko przestygną, obierz je ze skórki i pokrój w grube plastry.

Pokrojony boczek usmaż na chrupiąco, osącz z na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe ziemniaki wymieszaj z łyżką tłuszczu wytopionego z boczku, odstaw na 5 minut.

Zrób sos. Majonez wymieszaj ze śmietaną, chrzanem oraz musztardą. Dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj z zieloną cebulką i koperkiem. Jeśli trzeba, dopraw go odrobiną zalewy z korniszonów.

Plasterki ziemniaków ułóż na półmisku. Sos majonezowy wymieszaj z pokrojonymi korniszonami i boczkiem, odkładając ich trochę do posypania. Sosem polej ziemniaki. Możesz je delikatnie wymieszać z sosem, ale nie musisz. Posyp resztą korniszonów, boczku, zielonej cebulki oraz koperku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation