Kuchnia

Kulinarne

Muffinkowe jajka w majonezie

Składniki:

6 jajek

oliwa z oliwek

6 łyżek śmietany 18%

sól

Sos majonezowy:

3 łyżki majonezu

2 łyżki gęstej śmietany

sól, pieprz biały

Dodatkowo:

muffinkowe foremki silikonowe

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Foremki sylikonowe posmarować olejem, włożyć do naczynia do zapiekania i wbić do każdej po jednym jajku,delikatnie aby żółtko nam się nie rozlało.
Jajko posolić, polać jedną łyżką śmietany i niewielką ilością oliwy z oliwek.Zagotować wodę i wlać do naczynia do połowy wysokości muffinek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 10 minut.Jajka wyjąć z foremek i wystudzić. Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Przygotować głębszy półmisek,ozdobić liściem sałaty i zalać majonezem.Na majonez wyłożyć muffinkowe jajka,udekorować kleksem majonezu rzodkiewką,liściem pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation