Kuchnia

nalewki, wina, alkohole...

Nalewka z kiwi
Składniki:

dojrzałe owoce kiwi 1kg
spirytus
cukier 10dkg
szczypta kardamonu
woda 300 ml
Przepis:

1. Dojrzałe owoce kiwi obrać i pokroić w bardzo drobne kosteczki (lub cienkie plasterki). Wkładamy kiwi do słoja (2 litrowy wystarczy). Następnie zalewamy kiwi spirytusem (0,5 litra), wcześniej rozcieńczonym z wodą (200ml). Dodajemy szczyptę kardamonu (najlepiej na następny dzień, ale można od razu). Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 3 dni. Często potrząsamy słojem.

2. Już po 3 dniu filtrujemy nalewkę. Jest niestety bardzo trudna w filtracji, dlatego należy się uzbroić w cierpliwość :). Warto też pamiętać, że najwięcej nalewki wsiąknie do samego kiwi, dlatego warto solidnie wycisnąć owoce aby nie stracić zbyt dużo z nalewki. Po przefiltrowaniu przygotowujemy syrop. Na każde 0,5 litra użytego wcześniej spirytusu, robimy syrop z 100 ml wody i 100 gramów cukru. Lekko przestygnięty syrop mieszamy z naszą nalewką, zlewamy do butelek i odstawiamy na ok. 14 dni.

Uwagi:

Kiwi musi być naprawdę dojrzałe i słodkie, jeżeli owoce są jeszcze twarde, to lepiej odstawić je na kilka dni w temperaturze domowej, aż zmiękną i nabiorą słodkiego smaku. Kolor nalewki nie robi wielkiego wrażenia, jednak aromat kiwi w nalewce jest bardzo intensywny. Nalewka ta jest też bardzo mocna, jeżeli ktoś woli słabsze nalewki, to można użyć mniejszej ilości spirytusu w połączeniu z większą ilością wody, tak aby całość alkoholu była mniej więcej taka jak w przepisie, czyli w sumie 0,7 litra.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation