Kuchnia

nalewki, wina, alkohole...

Nalewka wieloowocowa - ratafia | 2DRINK.PL
Składniki:

250g czarnych porzeczek
250g malin
250g śliwek
250g wiśni
12 łyżek cukru
1 litr wódki + opcjonalnie 0,5l po zlaniu pierwszej partii (szczegóły niżej)
Przygotowanie:

Wszystkie owoce przed wrzuceniem do słoja myjemy i pozbawiamy pestek oraz ogonków. Nalewkę przygotowujemy w następujący sposób: wsypujemy warstwę owoców, zasypujemy cukrem (3 łyżki), a na każde pół kilo owoców dajemy pół litra wódki (pierwszą wódkę trzeba wlać od razu, żeby owoce nie zaczęły się psuć).

Odstawiamy na całe lato, a przynajmniej miesiąc po wsypaniu ostatnich owoców, co jakiś czas mieszamy, poruszając słojem. Po tym czasie zlewamy nalewkę i butelkujemy (zobacz: Butelki na nalewki).

Uwaga: owoce można zalać jeszcze raz połówką wódki i odstawić znowu na miesiąc. Ta druga nalewka będzie mniej słodka, ale też aromatyczna, zwłaszcza jeśli mamy czarne porzeczki w słoju. Z drugiego zalania, gdy zlewam nalewkę, potem wyciskam też wszystko, co można wycisnąć z owoców (najlepiej na sitku, muddlerem albo łyżką).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation