Kuchnia

nalewki, wina, alkohole...

Korzenna nalewka śliwkowa więcej na http://lubietogotowanie.blogspot.com
(na około 1,7 litra nalewki)

Składniki:
1kg dojrzałych śliwek (zgodnie z przepisem użyłam węgierek)
dwa 10cm kawałki kory cynamonu
1 łyżeczka goździków
spirytus (około 1 litra)
1kg cukru
2 szklanki wody

Przygotowanie:
Śliwki dokładnie umyjcie, wyjmijcie pestki i ułóżcie w dużym słoju. Dodajcie cynamon i goździki (jeśli bardzo lubicie korzenny aromat goździków możecie dodać ich więcej). Całość zalejcie spirytusem. Odstawcie w ciemne miejsce na 6 tygodni.

Po tym czasie wyciągnijcie śliwki*. Nalewkę przelejcie przez sito wyłożone gazą lub muślinem, żeby pozbyć się ewentualnego osadu i przypraw. W garnku podgrzejcie wodę z cukrem, tak by się rozpuścił. Do gorącego syropu dodajcie przefiltrowaną nalewkę. Rozlejcie do butelek i schowajcie ją na pół roku, aby "dojrzała".
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation