Kuchnia

Gotowanie a fantazja twórcza

Mdelicious: Muffinki czekoladowe z budyniem
Potrzebujemy:

- 1,5 szkl. mąki,
- 0,5 szkl. cukru,
- 50g masła,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody,
- 2 jajka,
- 150ml mleka,
- pół tabliczki ulubionej czekolady,

- budyń (z 400ml mleka) najlepiej domowy:
- 0,5l mleka,
- 1 żółtko,
- pół szklanki cukru,
- 2 duże, czubate łyżki mąki,
- 1 duża, czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- odrobina olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego,


Przygotowanie

Budyń:
Z 400ml mleka odlewamy 1/3 szklanki, resztę doprowadzamy do wrzenia. Do odlanego mleka wsypujemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtko. Przygotowaną mieszankę dolewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy z ognia. Budyń musi ostygnąć.

Muffiny:
Sypkie składniki przesiewamy. Całość oprócz budyniu i czekolady miksujemy. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Formę na muffiny wypełniamy papilotkami. Do każdej papilotki wlewamy ciasto do połowy, następnie nakładamy jedną łyżkę budyniu i dolewamy ciasto. Na wierzchu posypujemy posiekaną czekoladą. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation