Kuchnia

Śniadania

Piegowaty omlet z borówkami i czekoladowym mlekiem

Składniki: 1 jajo kurze, 2 łyżki mąki, 4 łyżki mleka 2%, 2 garście borówek amerykańskich, łyżeczka miodu, szczypta cynamonu, 1 łyżeczka masła, 1 kostka czekolady deserowej lub gorzkiej, 1/2 łyżeczki miodu, 1 szklanka mleka 2%.

Przygotowanie:

Omlet

Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy na sztywno, następnie bardzo delikatnie wmieszamy w nie żółtko, przesianą mąkę oraz mleko i cynamon. Na koniec dodajemy garść borówek.

Masę delikatnie wylewamy na nagrzaną, nasmarowaną masłem patelnię z nieprzywierającym dnem. Kiedy spód omleta będzie przyrumieniony, szeroką łopatką kuchenną przewracamy go na drugą stronę

i smażymy, aż będzie rumiany.

Mleko czekoladowe

Mleko podgrzewamy, wkładamy do niego kostkę czekolady i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy pół łyżeczki miodu i gotowy napój przelewamy do kubka.

Podanie: Gotowy omlet posypujemy borówkami i polewamy miodem. Podajemy z czekoladowym mlekiem.

Komentarz dietetyka: Puszysty ciepły omlet doskonale nadaje się na jesienne śniadanie dla dziecka. Dodatek świeżych owoców wzbogaci go w cenne witaminy i minerały. Omlety możesz również podawać

z konfiturami i dżemami, jednak zwróć uwagę na to, aby produkty te były niskosłodzone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation