Kuchnia

desery

Karmelizowane gruszki z kremem migdałowym i karmelową kratką

Składniki (4 porcje):

- 3 duże twarde gruszki
- 6 łyżek cukru
- sok wyciśnięty z dwóch plasterków cytryny
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego Winiary
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki 30% lub 36%
- 50 g migdałów + kilka do dekoracji
- cukier puder do smaku
- 1 łyżka likieru amaretto

Przygotowanie:

1. Najpierw przygotuj karmelowe dekoracje - 3 łyżki cukru rozpuść na suchej patelni, mieszaj przez krótką chwilę aż zrobi się karmel. Nabieraj go na łyżkę i szybkimi ruchami rozprowadź na papierze do pieczenia tworząc kratkę na całej jego powierzchni. Kiedy zastygnie połam go na mniejsze kawałki.

2. Gruszki pokrój w kostkę (ok. 1 cm). Na patelnię wsyp ponownie 3 łyżki cukru, a gdy się rozpuści poczekaj jeszcze chwilkę i dodaj gruszki, cukier wanilinowy oraz sok z cytryny. Smaż całość przez kilka minut, uważaj, żeby nie zrobić marmolady. Gruszki mają być lekko miękkie i słodkie, ale w kawałkach. Rozdziel je do szklanek lub kieliszków.

3. Migdały zmiel prawie na proszek w blenderze - im drobniej je zmielisz, tym krem będzie lepszy. Kilka migdałów zostaw do dekoracji.

4. Śmietankę ubij. Wymieszaj ze sobą dokładnie: mascarpone, zmielone migdały, likier amaretto oraz cukier puder - tego ostatniego dodaj tyle ile lubisz, mając jednak na uwadze, że gruszki są słodkie. Na koniec delikatnie wymieszaj krem z ubitą śmietanką, przełóż do rękawa cukierniczego (z grubą końcówką) i odstaw do lodówki. Jeśli nie masz rękawa możesz po prostu nałożyć krem łyżką :)

5. Gdy gruszki całkiem wystygną wyciśnij na nie schłodzony krem. Pozostawione do dekoracji migdały pokrój w paski i ułóż na deserze. Udekoruj karmelową kratką. Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation