Kuchnia

desery

jadłonomia · roślinne przepisy: Wegańskie lody bez maszynki - lody orzechowe z orzechowymi chrupkami

Czas przygotowania: 15 minut gotowania bazy + 2 godziny studzenia + 6 godzin mrożenia

Składniki na 1 litr lodów:
•2 puszki mleka kokosowego / 800 ml
•2/3 szklanki masła orzechowego
•½ szklanki cukru trzcinowego
•1/4 łyżeczki cynamonu
•1/4 łyżeczki soli morskiej

Składniki na chrupki orzechowe:
•2 łyżki masła orzechowego
•2 łyżki orzechów arachidowych
•1/2 łyżki syropu klonowego
•szczypta soli

Przygotowanie:
1.Przygotowanie bazy: wszystkie składniki dodać do małego rondelka z grubym dnem, kiedy zacznie się gotować zmniejszyć ogień i gotować 3 - 5 minut ciągle mieszając. Masa powinna mieć beżowy kolor i być lekko gęsta. Gotową masę przelać do pudełka na lody (najlepsze będzie plastikowe) i chłodzić na blacie przez godzinę. Po godzinie przełożyć je na kolejną godzinę do schłodzenia w lodówce.
2.Chrupki orzechowe: do pojemniczka blendera dodać wszystkie składniki i zmiksować na pastę, gotową pastę przełożyć na kawałek papieru do pieczenia. Prostokątny kawałek papieru zgiąć na pół, otworzyć,do środka włożyć pastę i przy pomocy wałka lub dłoni rozprasować pastę między papierem na gruby na 1 cm prostokąt. Odłożyć do zamrażarki na godzinę, następnie wyjąć na blat i tuż przed mrożeniem lodów posiekać nożem na grube okruchy.
3.Mrożenie: do schłodzonych w lodówce lodów wsypać połowę orzechowych chrupek, resztę włożyć z powrotem do zamrażarki. Masę wymieszać trzepaczką i włożyć do zamrażarki - od tego czasu co godzinę przez 6 godzin wyjmować lody i mieszać zamarzającą masę łyżką, zaczynając od brzegów, tam lody zamarzają najszybciej. Im lepiej i dokładniej będzie pomieszana masa, tym lepsze będą lody. Po ostatnim mieszaniu posypać lody pozostałymi orzechowymi chrupkami, krótko schłodzić i serwować.

•Jeśli lody będą dłużej stały w zamrażarce należy wyjąć je 10 - 15 minut przed podaniem i gałkować przy pomocy łyżki, zamaczanej w kubku z czystą, gorącą wodą. Na początku będą bardzo twarde, ale po kwadransie w temperaturze pokojowej bez problemu dadzą się gałkować gorącą łyżką do lodów.
•Przetrzymując lody w zamrażarce przez kilka tygodni warto ustawić poziom mrożenia na średni lub minimalny - im wyższa będzie temperatura w zamrażarce, tym łatwiej będzie je gałkować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation