Kuchnia

kuchnia

Niezbędnik dla dziewczyn na diecie: 14 wskazówek, jak zacząć jeść zdrowo!
1. Jedz zboża i fasolę
Jeśli nie masz czasu na codzienne gotowanie, raz w tygodniu przygotuj większą porcję kaszy, brązowego ryżu, cieciorki lub soczewicy. Porcja złożonych węglowodanów będzie świetną podstawą dla każdego pełnowartościowego posiłku. Wystarczy dodać warzywa, twaróg lub mięso i zdrowy posiłek gotowy!
2. Pij kawę i herbatę czarną
Wszelkiego rodzaju dodatki takie jak mleko, cukier czy śmietanka są zbędne i można łatwo się od nich odzwyczaić. Nie funduj sobie dodatkowych kalorii bez sensu!
3. Pieczenie zamiast smażenia
Jeśli masz w domu piekarnik, używaj go zamiast patelni. Pieczone mięso, ryba czy warzywa są znacznie zdrowsze od tych przygotowanych na patelni. Dzięki temu zachowasz również pełny smak i aromat bez dodatkowej porcji tłuszczu.
4. Wybieraj zdrowe przekąski
Jeśli jesteś głodna, ale nie masz nic pod ręką, zawsze stawiaj na przekąski, które nie są przetworzone. Mogą to być suszone owoce lub warzywa albo owsiane ciastka o obniżonej zawartości cukru, którego niestety pełno jest w batonikach typu muesli.
5. Naprzemienne picie
Jeśli czeka cię całonocna impreza zakrapiana alkoholem, między kolejnymi drinkami lub kieliszkami wina pij niegazowaną wodę. Dzięki temu następnego dnia obudzisz się rześka, nie grozi ci również odwodnienie.
6. Zabieraj do pracy lunch przynajmniej raz w tygodniu
Wszystko, co przyrządzasz sama, jest z reguły zdrowsze od dań, które możesz kupić na wynos. Warto przynajmniej od czasu do czasu przygotować coś w domu, szczególnie, że jedna, duża porcja wystarczy aż na 3 obiady. Dzięki temu możesz gotować tylko dwa razy w tygodniu, jedząc prawie codziennie domowy posiłek.
7. Najpierw warzywa
Z twojego obiadowego talerza w pierwszej kolejności powinny zniknąć wszystkie warzywa, dopiero później mięso i dodatki w posiaci ziemniaków czy kaszy. Dzięki temu dostarczysz sobie cennych witamin i minerałów w dużych ilościach.
8. Mąka pełnoziarnista
W wielu przypadkach nie jest tak smaczna jak biała, ale warto wymieszać oba rodzaje mąki w proporcjach 1:1. To idealne połączenie dzięki temu jesz zdrowo i smacznie, niezależnie od tego czy pieczesz ulubione ciasto czy naleśniki.
9. Więcej białka
Kiedy przygotowujesz jajecznicę lub omlet, dawaj zawsze dwa razy więcej białek niż żółtek. Dietetyczne potrawy z jajek mają mniej kalorii, tłuszczu i szkodliwego cholesterolu, a smakują niemalże tak samo.
10. Kolorowe menu
Staraj się codziennie jeść produkty w różnorodnych kolorach. Dzięki temu dostarczysz swojemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.
11. Awokado zamiast majonezu
Majonez, nawet ten light, to prawdziwa bomba kalorii i tłuszczu. Znacznie lepiej sprawdzi się przetarte awokado, które smakuje równie dobrze, ale zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, które dobrze wpływają na pracę serca.
12. Dorzuć nasiona
Pestki dyni i słonecznika są bardzo zdrowe, ale niewiele osób lubi jeść je samodzielnie. Warto natomiast dodawać je do potraw o wyraźnym smaku.
13. Owoce zamiast soku
Nie oszukujmy się, sok to tak naprawdę puste kalorie. Zawiera mnóstwo cukru i zerową ilość błonnika, dlatego zamiast napoju sięgaj po całe owoce.
14. Połowa talerza
Drugą część powierzchni twojego talerza powinny zajmować warzywa. Jeśli na pozostałęj połowie znajdą się mięso i węglowodany złożone, możesz być dumna ze swojego pełnowartościowego posiłku!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation