Kuchnia

kuchnia

CRUMBLE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM.

Składniki (na ok. 5 kokilek średnicy 10 cm):
500 g truskawek
2 laski rabarbaru
10 łyżeczek cukru
1 łyżeczka masła (do wysmarowania kokilek)
Kruszonka:
200 g mąki
100 g masła
100 g cukru
1/2 łyżki domowego cukru waniliowego
szczypta soli

Kokilki wysmarować masłem. Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki. Truskawki umyć, osuszyć i odciąć szypułki. Pokroić na połówki. W kokilkach ułożyć truskawki i rabarbar. Każdą porcję posypać 2 łyżeczkami cukru. Mąkę posiekać z zimnym masłem dodać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść na kruszonkę. Kruszonką posypać owoce i lekko docisnąć. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. Gorące crumble podawać z gałką ulubionych lodów. Smacznego!

Rady: Mąkę pszenną można zastąpić mąką pełnoziarnistą, a cukier zwykły cukrem trzcinowym.
Do kruszonki można dodać ulubione dodatki: płatki owsiane, wiórki kokosowe, startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, czy zmielone orzechy lub migdały.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation