Kuchnia

Obiad

SZPARAGI ZAPIEKANE Z SEREM

Szparagi to jedne z najstarszych warzyw na świecie. Mają już pond 4500 tys. lat. Uprawiali je starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. W XV wieku trafiły do kuchni francuskiej, a potem powędrowały do innych europejskich krajów. W Polsce szparagi znane są od XVIII wieku.


Składniki
1 pęczek zielonych szparagów
3 - 4 plastry sera żółtego
2 ząbki czosnku
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
ziołowa oliwa z oliwek

Szparagi dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i odcinamy zdrewniałe końce. W wysokim rondlu gotujemy wodę. Dodajemy łyżeczkę soli i cukru. Szparagi umieszczamy w rondlu tak, aby ich główki nie były zanurzone w wodzie. Gotujemy ok. 8 minut. Na małej patelni prażymy ziarna słonecznika. Z ugotowanych szparagów odlewamy wodę i ostawiamy do odcieknięcia. W naczyniu żaroodpornym układamy szparagi. Skrapiamy ziołową oliwą z oliwek. Czosnek ścieramy na tarce lub siekamy i nacieramy nim szparagi. Ser żółty rwiemy na mniejsze kawałki. Użyłam sera żółtego Piórko, który jest serem długo dojrzewającym o obniżonej zawartości tłuszczu. Ma go zaledwie 3 proc. Posypujemy nim szparagi. Całość doprawiamy ziołami prowansalskimi i ziarnami słonecznika. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 20 - 25 minut. Podajemy jako przekąskę lub dodatek do dania głównego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation