Truskawkowe trio
Składniki:
biszkopt
3 jajka
30g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
60g mąki pszennej
poncz
1-2 łyżki soku z cytryny
kilka łyżek przegotowanej wody
budyń truskawkowy
500g truskawek
1-2 łyżki soku z cytryny
60g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
2 budynie śmietankowe bez cukru (40g każdy)
50g masła
1/3 szklanki wody
truskawkowe ciasto
masa śmietankowo-truskawkowa
200g serka naturalnego (homogenizowanego lub z wiaderka)
200ml śmietanki 30%
300g truskawek
1-2 łyżki soku z cytryny
30g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
1/4 szklanki wody
3 łyżeczki (12g) żelatyny
galaretka z truskawkami
2 galaretki truskawkowe
500ml wody
400g truskawek
Ciasto truskawkowe na zimno
Wykonanie:
BISZKOPT
- jajka do biszkoptu należy wyjąć 2-3 godziny wcześniej z lodówki
- piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni
- formę wyłożyć tylko na spodzie papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować
- białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier
- do ubitej piany dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ubijać do wrobienia żółtka w pianę, masę jajeczną ubijać aż będzie puszysta
- mąkę przesiać, małymi porcjami dodawać do masy jajecznej, za każdym razem mieszając delikatnie łyżką
- masę biszkoptową wyłożyć do formy, wyrównać, piec przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu formę z biszkoptem zostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku do ostygnięcia
- ostygnięty biszkopt odkroić nożem od brzegów formy, wyjąć z niej, zdjąć ze spodu papier
- przygotować poncz: sok z cytryny wymieszać z kilkoma łyżkami przegotowanej wody, wymieszać
- biszkopt wraz z papierem przełożyć na dno formy, nasączyć ponczem
Ciasto na zimno z truskawkami
BUDYŃ TRUSKAWKOWY
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na mus, wymieszać z sokiem z cytryny
- mus truskawkowy przełożyć do rondelka, dodać cukier i masło, podgrzewać do momentu zagotowania
- w 1/3 szklanki zimnej wody rozpuścić budynie (dokładnie wymieszać, aby nie było grudek)
- do gotującego się musu truskawkowego wlać mieszankę budyniową, mieszać energicznie, aż składniki się połączą
- ciągle mieszając, gotować na małej mocy palnika, aż budyń zgęstnieje
- ugotowany budyń od razu wyłożyć na nasączony biszkopt, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia
truskawkowe trio
MASA ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWA
- śmietanka i serek powinny być prosto z lodówki
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na mus
- mus truskawkowy wymieszać z sokiem cytryny, przełożyć do rondelka, zagotować, zdjąć z palnika
- żelatynę wymieszać z zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do ponownego rozpuszczenia żelatyny (nie gotować, gdyż straci swoje właściwości żelujące)
- rozpuszczoną żelatynę wymieszać z gorącym musem truskawkowym, pozostawić do ostygnięcia
- serek zmiksować na gładką masę, dodać do niego ostudzony mus, wymieszać
- masę pozostawić do lekkiego zgęstnienia, można ją schłodzić w lodówce, należy jednak pamiętać, że masa będzie wtedy szybciej zastygać
- gdy masa serowa lekko zgęstnieje, schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier
- bitą śmietanę porcjami dodawać do masy serowej, delikatnie wymieszać
- gotową masę wyłożyć na schłodzoną warstwę budyniową, wyrównać, ponownie schłodzić do zastygnięcia nowej warstwy
Ciasto z truskawkami i galaretką
GALARETKA Z TRUSKAWKAMI
- galaretkę wsypać do gorącej, przegotowanej wody, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia
- zimną galaretkę schłodzić w lodówce do momentu, aż zacznie się ścinać (konsystencją będzie przypominać kisiel)
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na mniejsze kawałki
- ścinającą się galaretkę rozsmarować w niewielkiej ilości na zastygniętej warstwie śmietankowo-truskawkowej
- na galaretce ułożyć gęsto koło siebie truskawki, wyłożyć resztę galaretki, starając się rozprowadzić ją pomiędzy truskawkami i na ich wierzchu, wyrównać, schłodzić do zastygnięcia, najlepiej przez całą noc
MA==