Kuchnia

Kuchnia

Ciasteczka Pomarańczowe

Ciasto:
- 340 g masła
- 200 g cukru
- 2 duże jajka
- 3 łyżki miodu
- 550 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- sok z jednej pomarańczy
- skórka starta z 2 pomarańczy

Masło utrzeć z cukrem, by masa była jasna i lekka. Dodać miód, jajko, skórkę z pomarańczy oraz sok (dolewamy stopniowo) i znów ucierać do wymieszania składników. W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę oraz sól. Dodać suche składniki do masy pomarańczowej i mieszać, by powstała jednolita masa. Ciasto włożyć na ok.: 30 minut do lodówki.
Ciasto jest „lepkie” i klejące. Po wyjęciu z lodówki bez problemu da się formować kuleczki.
Ciasto podzielić na kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok.: 5 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 9 – 11 minut, by ciastka były zrumienione, ale miękkie.

Dodatkowo:
- 200 g gorzkiej czekolady

Czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać troszkę śmietany kremówki (30 %), aby czekolada nie była zbyt gęsta.

Nadzienie:
- 0,5 l dobrej jakości soku pomarańczowego
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 3 łyżki cukru

Cukier i połowę soku zagotować. Do drugiej części soku wsypać budynie i wymieszać dokładnie. Gdy sok z cukrem zacznie się gotować, wlać pozostałą część i mieszać gotując na małym ogniu. Po zgęstnieniu budyniu pomarańczowego odstawić go w chłodne miejsce, aby troszkę wystygnął. Budyń jest dość gęsty, dlatego nie należy przekładać ciastek zimnym budyniem, gdyż będzie jeszcze gęstszy i utrudni nam przełożenie.

Wykonanie:
Posmarować połowę ciastek rozpuszczoną czekoladą.
Po zastygnięciu czekolady przy pomocy rękawa cukierniczego na środek ciastek posmarowanych czekoladą nakładać ciepły budyń i delikatnie przyciskać 2 połówką bez czekolady.
Ciasteczka układać na deseczce (nie w misce ani garnku!), gdyż ciepły budyń może rozpuścić ponownie czekoladę i ciasteczka będą „niestabilne”. Odłożyć w chłodne miejsce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation