Kuchnia

Kuchnia

gołąbki przepis

Wegetariańskie gołąbki z ziemniakami
Składniki:

1 duża lub 2 małe główki kapusty
2 kg ziemniaków (starych, mączystych)
1 pęczek młodej cebuli ze szczypiorem
1 jajko (L)
2 duże ząbki czosnku
200 g pieczarek
Sól
Pieprz
1 łyżka masła
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Farsz:

Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Odcedzić i dokładnie odparować, powinny być suche. Tłuczkiem dokładnie ugnieść ziemniaki na jednolitą masę.

Pieczarki umyć, zetrzeć na grubej tarce lub drobno posiekać.

Cebulę i szczypior drobno posiekać.

Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić czosnek przeciśnięty prze praskę, cebulę i szczypior. Dokładnie wymieszać i na małym ogniu smażyć 4-5 min. Od czasu do czasu mieszać. Odstawić do wystygnięcia.

Pieczarki podsmażyć na 1 łyżce masła i 1 oleju, na dużym ogniu. W trakcie smażenia z grzybów wycieknie sok, powinniśmy całkowicie odparować go w trakcie smażenia. Na koniec posolić, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Pieczarki połączyć z cebulą.

Do chłodnych ziemniaków dodać cebulę z pieczarki i jajko, dokładnie wymieszać, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawić.
Przygotowanie kapusty:

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści. Spód odciąć dość wysoko, zewnętrzne liście będzie nam łatwiej oddzielać w trakcie gotowania. Włożyć do dużego garnka i zalać wrzątkiem do ok. 3/4 wysokości. Zagotować pod przykryciem. Kiedy kapusta się gotuje, szczypcami zdejmujemy liście, powinny oddzielać się od ,,główki” z łatwością. Czas gotowania zależy od tego jak ścisła jest kapusta, młoda będzie gotowa po ok. 10 min. Stara gdzie liście są ścisło ułożone trzeba gotować dłużej.

Obgotowane liście układamy na sicie. Wodę po gotowaniu kapusty zachować.
Formowanie gołąbków:

Na stolnicy układamy liście kapusty (odcinamy grubą część łodygi), na dolnej części liścia kładziemy porcję farszu. Zwijany boki a następnie rolujemy.

Na dnie dużego garnka układamy kilka pozostałych liści kapusty na nich układamy gołąbki, nie zbyt ciasno. Całość zalewamy wodą z gotowania kapusty (rezerwujemy 1-2 szklanki do sosu).

Gołąbki gotujemy ok. 40 min na małym ogniu, pod przykryciem. Czas gotowania należy kontrolować bo młodą kapustę gotujemy się krócej niż starą.
Sos koperkowy
Składniki:

ok. 1 szklanki mleka (2%)
2 łyżki masła
ok. 1/4 szklanki mąki pszenne
3 łyżki śmietany 12%
ok. 2 szklanek wody z gotowania kapusty
1 duży pęczek koperku
Sól i pieprz

Przygotowanie sosu:

W garnku rozpuścić masło, wsypać mąkę i smażyć 1-2 min. Następnie wlać mleko i mieszać energicznie ,,rózgą” aby nie powstały grudki (cały czas podgrzewać). Sos będzie gęstniał, więc dolewamy wodę z gotowania kapusty. Należy często próbować sos bo smak kapusty nie powinien być dominujący.

Kiedy konsystencja sosu będzie przypominała ,,luźną śmietanę” dodajemy śmietanę, mieszamy doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Koperek drobno siekamy, 3/4 dodajemy do ciepłego sosu, mieszamy.

Gorące gołąbki polewamy sosem, posypujemy pozostałym koperkiem i podajemy.

Smacznego!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation