Kuchnia

gotowanie

Proste ciasto z truskawkami
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g owoców (u mnie truskawki)

Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę, dodać olej i krótko zmiksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, wmiksować ją na niskich obrotach miksera w masę. Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 25x30 cm, na wierzchu posypać równomiernie połówkami truskawek (lub kawałkami innych owoców). Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation