Kuchnia

gotowanie

ciasto z wiśniami

Potrzebujesz: - 500 g wiśni (bez pestek) - 100 g cukru - 200 g miękkiego masła - 400 g mąki - 250 g jogurtu - 1 opakowanie proszku do pieczenia - 1 paczka cukru wanilinowego REKLAMA Ciasto: Mąkę wrzuć do miski, dodaj odrobinę soli, proszku do pieczenia, cukru wanilinowego i nie zapomnij także o maśle. Następnie mieszając dodaj jogurt. Ciasto powinno być dobrze wyrobione. Dodaj więcej mąki, jeśli poczujesz taką konieczność. Później rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm i długość ok 30 cm. Pokrój je na paski o szerokości 7-8 cm. Do środka każdego paska ułóż blisko siebie wiśnie. Następnie posyp je cukrem i zawiń wszystko. Włóż ‚kiełbaski’ do natłuszczonej tortownicy (26 cm). Wsadź ją do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30-40 minut. Na sam koniec wystarczy udekorować odrobiną cukru pudru i gdy ciasto jest jeszcze lekko ciepłe, podać je gościom. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation