Kuchnia

ciasto piankowe z soczystym kiwi

SERNIK NAJEŻONY LATEM
Składniki:
Spód:
200g maślanych ciasteczek
120g masła

Masa serowa:
500g mielonego twarogu
300g naturalnego jogurtu
4 łyżki soku z cytryny
7 łyżeczek żelatyny
¾ szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
około 200g jagód
około 200g malin
Około 100-150 g truskawek
2 średniej wielkości brzoskwinie (możemy użyć brzoskwinie z puszki)

Dodatkowo:
2 galaretki Ametystowe firmy Wodzisław
200ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru pudru
3 szklanki wrzątku + 3 łyżki cukru – do rozpuszczenia galaretki
mieszanka mrożonych owoców leśnych 750g

1.Masło roztopić. Ciasteczka zmielić w blenderze. Dodać do masła – wymieszać.
2.Blaszkę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia,
wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać i docisnąć.
3.Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody.
4.Ser, jogurt, sok z cytryny, cukier puder i cukier waniliowy krótko zmiksować.
5.Żelatynę rozmieszać z 4 łyżkami masy serowej
i następnie połączyć z pozostałą masą, dokładnie wymieszać.
6.Przygotowaną masę serową podzielić na 3 części,
do jednej dodać zmiksowane jagody, do drugiej zmiksowane maliny
oraz pokrojone na części truskawki a do trzeciej pokrojone na cząstki brzoskwinie.
7.Masę jagodową wyłożyć na spód z ciasteczek,
wyrównać i wstawić do lodówki aby masa stężała.
8.Następnie wyłożyć masę z kawałkami brzoskwiń
i włożyć do lodówki aby stężała.
9.Na sam wierzch wykładamy masę malinowo – truskawkową i wkładamy do lodówki.
10. W tym czasie rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach wrzątku
z 3 łyżkami cukru – pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego tężenia.
11.Na sernik wykładamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką
– wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
12.Przed podaniem ubijamy śmietanę z 2 łyżeczkami cukru pudru.
Dekorujemy wierzch galaretki i ozdabiamy truskawkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation