Kuchnia

Desery

Arbuzowiec, ciasto z arbuzem – przepis
CIASTO ARBUZOWIEC – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki maki tortowej
2 łyżki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA BISZKOPT MAKOWY:

3 białka, duże
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka soku z cytryny
2,5 łyżki maku

SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:

300 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA MASĘ ARBUZOWĄ:

500 g miąższu z arbuza (bez pestek)
2 galaretki arbuzowe (ew. truskawkowa)

SKŁADNIKI NA PONCZ:

1/3 szklanki wody
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru

Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy cały czas miksując na średnich obrotach powoli cukier. Miksujemy ok. 2-3 minut, następnie dodajemy żółtka. Na koniec w kilku partiach stopniowo wsypujemy przesiane suche składniki i mieszamy powoli najlepiej dużą łyżką drewnianą. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu rzucamy biszkopt z wysokości 30 cm na zabezpieczoną podłogę, aby nam nie opadło. Wyciągamy z formy i zostawiamy do wystudzenia.

Białka najlepiej prosto z lodówki ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy powoli cukier i sok z cytryny. Chwilę miksujemy, następnie przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie dużą łyżką drewnianą lub szpatułką. Na koniec wsypujemy mak i łączymy. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 30 min. Studzimy.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder i chwilę miksujemy. Cały czas miksując na niewielkich obrotach wlewamy stopniowo ostudzoną żelatynę.

Ciemny biszkopt układamy w formie i nasączymy ponczem (wszystkie skł. na poncz wymieszane razem), wykładamy kremówkę i wkładamy na godzinę do lodówki, aby stężała. Po tym czasie układamy bardzo delikatnie na wierzch biszkopt makowy.

Arbuza kroimy na kawałeczki i wkładamy do rondelka. Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż puści sok i zacznie być miękki (ok. 15 min). Powinien być mniejszy, ale nie w formie papki. Wsypujemy galaretki arbuzowe lub truskawkowe i mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy i następnie wkładamy do lodówki. Tężejąca masę wykładamy na biszkopt makowy. Ciasto chłodzimy min. kilka godzin lub cała noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation