Kuchnia

Desery

Sernik kajmakowy z orzeszkami na spodzie brownie
Składniki brownie:
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady
2/3 szklanki cukru
3 jajka
50 g mielonych migdałów lub orzechów
85 g mąki (w wersji bezglutenowej - ryżowej)
szczypta soli
Składniki masy serowej:
750 g twarogu (wiaderkowa Piątnica)
250 g mascarpone
200 g śmietany 22 %
210-250 g cukru
4 jajka
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego (proszek)
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
Dodatki:
puszka kajmaku (510 g; u mnie Gostyń)
puszka orzeszków ziemnych solonych
4-5 krówek

Wykonanie:
Spód. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową. Piekarnik włączyć i nastawić temperaturę 180 °C.
Masło rozpuścić, chwilę przestudzić, dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem i szczyptą soli. Ubijając, wlać powoli czekoladę. Wyłączyć mikser, dodać zmielone migdały i mąkę. Wymieszać delikatnie szpatułką. Przelać do foremki i piec 23 minuty. Wyjąc z piekarnika i wystudzić.
Masa serowa. Twaróg, mascarpone, śmietanę, jajka, cukier, mąkę i szczyptę soli zmiksować do połączenia składników (tylko!).
Na upieczony spód położyć kajmak (odłożyć 2 łyżki), orzeszki (odłożyć 1-2 łyżki), na to masę serową. Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 160-170 °C. Upieczony wyjąć, wystudzić.
Wykończenie.Odłożony kajmak lekko podgrzać, posmarować nim wierzch sernika. Posypać odłożonymi orzechami i pokruszonymi krówkami. Wstawić do lodówki na 8-12 godzin.
Smacznego :).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation