Kuchnia

POEZJA SMAKU

Sernik na zimno z czekoladą przepis - zjem to
Składniki

500 g twarogu sernikowego z wiaderka
kilka biszkoptów
paczka herbatników
250 ml śmietany słodkiej 30%
śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany
2 łyżki żelatyny
100 g czekolady mlecznej
100 g białej czekolady
3 łyżki cukru
kawa

Przygotowanie

1.Rozpuszczamy w gorącej wodzie jedną łyżkę żelatyny. Bitą śmietanę ubijamy z śmietan-fixem na sztywno. Ser miksujemy razem z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę, masę dzielimy na dwie równe części. Białą czekoladę roztapiamy w „kąpieli wodnej” można dodać trochę mleka ,aby łatwiej się rozpuściła. Do jednej części masy serowej dodajemy roztopioną białą czekoladę, żelatynę i miksujemy na małych obrotach. Całość wylewamy do keksówki, następnie wkładamy na chwilę do lodówki.

2. Rozpuszczamy w gorącej wodzie jedną łyżkę żelatyny. Biszkopty moczymy w kawie i układamy pośrodku na białej warstwie sernika. Mleczną czekoladę roztapiamy w „kąpieli wodnej”. Łączymy połowę masy serowej z żelatyną, mleczną czekoladą i przelewamy całość do keksówki. Na masę czekoladową układamy herbatniki. Sernik wkładamy na 2 h do lodówki.

3. Wyjmujemy sernik z lodówki. Gotujemy odrobinę wody w dużym garnku, gdy woda zacznie wrzeć keksówkę stawiamy na garnku, aby gorąca para rozgrzała foremkę. Boki sernika możemy odciąć nożem będzie łatwiej wyjąć sernik. Gdy keksówka będzie ciepła można próbować wyjąć sernik.

Ważne. Zamiast keksówki można też użyć innej formy przykładowo tortownicy. Nie będzie potrzeby trudzić się z wyjęciem sernika z foremki. Można też obłożyć foremkę folią spożywczą, wyjąć sernik będzie wtedy łatwiej.

można też obłożyć keksówkę folią i wtedy jeszcze lepiej wyciągnie się ptasie mleczko i nie trzeba stawiać foremki nad parą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation